20 март 2011 г.

Смърт!



Бесят се хората .. 60-годишен мъж и 53-годишната му съпруга от Враца се обесиха в дома си. Повикали синовете си и оставили бележка "Търси ни на тавана".

Това за мен е голямата българска новина на седмицата.

Обикновените трудови хора се бесят. "Необикновените" се смеят и забавляват.

"Необикновените" Иван и Андрей много се забавляваха когато четоха статията в своето шоу. Не била жизнерадостна новината.
После проведоха жизнерадостен разговор с Румен Петков кой от тримата пие най-много. Ами да, жизнерадостно и жизнеутвърждаващо трябва да се говори.

Докато хората се бесят.
Не от депресия и не заради лошото време, а заради нас.

Семейство Йорданови. Познавате ли ги?

Отзивчиви, добри и работливи. Съпругът се пенсионира и открива малка квартална бакалия в ламаринена барачка. Жена му е известна като много добър счетоводител и има малка счетоводна фирма.

"Винаги готови да помогнат на човек, закъсал финансово. Така беше, докато те самите не закъсаха", "Горди хора, не споделяха много проблемите си, но всички виждахме, че нещата при тях тръгнаха надолу", това споделят съседите.

Всичко е наред до миналата година. Казват, че им трябвали пари, за да избегне сина им голямата присъда (убил човек в катастрофа). Дано не е вярно. Сумите, които дължат, са или за хонорари на адвокати-кръвопийци или за подкуп на магистрати.

Лесно е обикновеният човек да попадне в клопка - нито има опитът, нито връзките, за да се справи с различни ситуации, засягащи живота, закона и парите. Това няма да се промени.

Това, което трябва да променим, е шансът, който му даваме да продължи напред.

Иначе казано, трябва ни закон за личния фалит. Закон за живот след финансовия храх.
Той е нужен още вчера на обикновения човек. Хитрецът, състоятелният или професионалистът ще се оправят някак.

Много отдавна се погрижихме за фалита за фирмите, време е да помислим за хората.

Защото те се бесят - във Враца, ден преди това в Пампорово, а утре .. утре може да бъде съседа ви или ваш близък?

3 коментара:

  1. И пак да похваля Любомир Христов, който миналата година заедно с "Активни потребители", е предложил същото. Никой не го послуша.

    ОтговорИзтриване
  2. Един депутат от ГЕРБ онзи ден обеща да обсъдят въпроса ... само дето барометърът на изпълнените обещания не ни предвещава скорошно решение

    ОтговорИзтриване
  3. Повече за идеите на депутати от ГЕРБ в 24 часа- Без дългове до гроб към банки и монополисти:
    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=834491

    ОтговорИзтриване