21 март 2011 г.

Приказката "Сухишвили"


В едно царство, в едно господарство … всички мъже били смели орли, а жените – красиви принцеси … Така започва и продължава приказката, която разказва Националният балет на Грузия „Сухишвили”.

Посещението на този балет (балет? танцова експлозия по-скоро) беше може би най-оригиналният подарък за рождения ми ден. Благодаря, П.

И макар че имах високи очаквания и бях донякъде подготвен .. реалността надмина всичко. Защото това, което видяхме, беше от друга реалност - много по-близо до "Властелинът на пръстените" с неговите принцове, елфи и чудеса, отколкото всяко нещо, което съм виждал наживо.

Феноменални движения - бързина в краката недостъпна за разбиране (вижте размазването в горната снимка), феноменални скокове (как се отскача на 1м нагоре и се пада пак на върха на пръстите само, за да отскочиш пак?), вихрени завъртания на колене и .. много други неща, които са само детайл в цялото излъчване. Едни невероятни, горди, смели и силни мъже, красиви, фини и изпълнени с достойнство жени.

Хайде да не бъда прекалено сериозен - тук за пръв път видях истински мъже да танцуват на пръсти. И да засенчат жените :-)
Момчета, и в танцуването, и в готвенето сме по-добри!



За съжаление, снимките и видеата, които намерих, разкриват едва 5% от въздействието на грузинските рицари. Много ми се искаше да видите, но опитайте се да си представите сцената на зала 1 с двайсетина ножа забити в нея (всеки по 30-40 см) и танцуващите около тях мъже. Представихте ли си го? Не съм фен на насилието, но усетих, наистина усетих защо такъв мъж носи нож и сабя със себе си.

Да, имаше и танц със саби. Невероятно темпо, много опасно (танцьорите се въртят около оста си и повече време са с гръб към чуждите оръжия) и пълно с искри. Да, на сцената хвърчаха искри съвсем буквално! За да си представите темпото нека припомня класическия "Танц със саби" на Хачатурян (ок, арменец).



Какво пропускам? Много неща.
Грузинските жени - принцеси. Да ги видите как се движат - гладко, все едно лебеди се плъзгат по водата.



Великолепните костюми!
Изключителен синхрон с цялата идея на спектакъла, оригинални и стилни.



(Искам подобна дреха, но светлосива, с дълъг разрязан ръкав. Кой ще ми я ушие?)

Оркестърът остана някак накрая, но също беше класа.

Накрая .. накрая един клип и един съвет: когато можете не пропускайте да се насладите на приказката "Сухишвили"!

Няма коментари:

Публикуване на коментар