2 март 2011 г.

Демокрация на лицемерието



Познавате ли този мъж? Това е най-популярният политик в Германия: Карл-Теодор цу Гутенберг.
По-точно: беше най-популярният политик. И беше разглеждан като потенциален наследник на канцлера Ангела Меркел.

Вчера той подаде оставка след медиен и парламентарен натиск, защото се оказва, че е плагиатствал при написването на докторската си дисертация. Някога. Толкова някога, че никой не си прави труда да споменава колко отдавна преди.
Никой дума не обелва за качествата му и действията му като министър.

Министърът просто бе хванат в лъжа, не си призна и никой не му прости.

Защо се случва това?

Защото живеем във времена на върховно състезание по лицемерие.

Обществото иска да бъде управлявано от ангели небесни и рови активно, за да намери мръсното им бельо - колкото и далеч то да е от конкретните им задължения:

- С кого прави секс Клинтън?
- С кого е имал фирма Борисов?
- Как е написал дисертацията си Гутенберг?

И това помага ли? Прави ли демокрацията по-действена, ако пропускаме въпроси като:

- Има ли паралелно семейство Митеран?
- Как са спечелили парите си семейство Кенеди?
- Кой пише речите на Обама?

Не.
Просто .. демокрацията стана жертва на консуматорското обществото. Пазарът победи в журналистиката и на публиката се дава това, което иска: зрелища.

А търсенето веднага коригира предлагането. Търсите идеалните политици? Ние ще ви ги осигурим!
Почва се полиране на биографии, на реч, на позиции, на действия - за да не се направи грешка. Всички политици трябва да са гладки, ама гладки, без никакви ръбове (вижте политиците в Америка и Великобритания - по-добре пън, отколкото ръб!)

Другото политическо решение е южното: контрол над медиите. От позиция на собственик (Берлускони) или бомбардировач с SMSи (Борисов).

Но каквото поискало, такова се обадило.

Когато обществото (според мен по-просто: медиите) изгаря на клада свестните, не трябва да се сърди, че ще го управляват нищожните.

2 коментара:

  1. П.П. Впрочем мащехата на Гутенберг е половин българка.

    П.П.П. И случаят няма нищо общо с Калина Илиева.

    П.П.П.П. Но наскоро 24 часа издири дисертациите на кого ли не - Борисов, Първанов и т.н. Но не ги провери за плагиатство. Късмет :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Дали барон цу Гутенберг, този който се разграничаваше сам от другите политици с почтеността, честността и доблестта си като основни добродетели, гнусно е преписвал, за да се краси с титлата доктор има значение за демокрацията. Това не е равно на къде си е мушкал Клинтън пурата. Става въпрос мошеничество.

    А фактът, че отказва и до днес да си признае това мошеничество и твърди, че това всичко са "технически грешки" е достатъчна причина да бъде изхвърлен като мръсно коте. Та той или живее в свой собствен свят и е отделен от реалността, или е невероятен арогантен подлец!

    А полтическото му наследство е буквално нула, защото основната му задача, докато беше министър, бе да позира с красивата си графиня жена, да се снима с бронежилетка в Афганистан и да флиртува с медиите.

    "Изгореният на клада" със сигурност доказа, че не е свестен, ако не с недопустимото преписване, то със сигурност с поведението си след разгарянето на скандала.

    ОтговорИзтриване