13 март 2011 г.

Подкрепете конкуренцията



Според 79 % от българите кабинетът не се грижи за обикновените хора.

А има какво да направи.
Да разбива монополните пазари и стимулира конкуренцията на олигополните.

Не знаехте какво е олигопол?
Това е когато пазарът се доминира от няколко големи участника. Запомнете го, олигополът е нормалното състояние на повечето пазари във времето на модерния капитализъм. 2-5 производителя държат 80-99% пазарен дял: в търговията с електроника, производството на паста за зъби или доставката на кабелна телевизия.

В тази връзка е притеснително заглавието Наказателните лихви за бизнеса и ипотеките може да не отпаднат.

Знаете за масовата практика за практически забранително рефинансиране на ипотечните кредити у нас: ако вземеш такъв заем, за да намалиш разходите си, ще трябва да платиш обикновено 5% върху целия заем.
Това не е редно!

Този процент за потребителските кредити с променлива лихва вече беше ограничен на 1%. А с променлива лихва са на практика всички ипотечни кредити в България. И сега при повишаване на лихвата от страна на банката си силно затруднен да защитиш правата си.

Разбира се, предложението не устройва банките. Тяхната асоциация има отрицателно становище по предложението. Нормално.
Не ми е ясно обаче какъв обществен интерес защитават Министерство на финансите и Българска народна банка като се обявяват против предложението. Надявам се не излизат с плоския аргумент "отношенията между банките и кредитополучателите се договарят свободно между тях".

Тези аргументи щяха да са валидни, ако нямахме олигопол и нямахме съмнително съгласие между банките за таксата при рефинансиране на кредита. (Къде е Комисията за защита на конкуренцията?)

Таксите за прекратяване на договорите с различни олигополни доставчици трябва сериозно да се ограничат, за да се стимулира конкуренцията:
- става въпрос за банките;
- става въпрос за телеком/интернет/кабелна телевизия;
- някой ден - за енергоразпределителните дружества;
- става въпрос за всякакви други дългосрочни абонаментни договори (за играта на телефона ви, ако щете).

Дългосрочните договори трябва да изключват автоматично продължаване със същия срок, а да стават безсрочни, и трябва да имат ограничена такса за прекратяване след определен срок.

В крайна сметка това е добре за обществото - ще се изисква по-добро обслужване на клиентите, иновации, поощряване на лоялните клиенти от страна на банките.
Може да доживеем да видим и в България 30-годишна ипотека с фиксирана лихва!

При олигополен пазар регулациите са способни на подобни постижения, които пазарът не може да постигне. Спомнете си забележителния успех, с който разходите за роуминг бяха намалени с пъти (за съжаление само в ЕС), беше въведена преносимостта на номерата, намалени бяха цените на разговорите между различни оператори.
Всичко това стана при силна въпротива на всички или повечето участници на пазара - имам предвид бизнес участници - и при пълната подкрепа на обществото. И регулаторът не сбърка.

Нека го направи и този път!

1 коментар:

  1. Да не забравя да спомена самотната борба на Любомир Христов срещу безумния начин на определяне на лихвите по кредитите. Вече подкрепена от омбудсмана Константин Пенчев (друг достоен българин):
    http://lchristoff.wordpress.com/2011/03/05/%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D1%83%D0%B4%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0/

    ОтговорИзтриване