23 март 2011 г.

Подкрепете конкуренцията по-силно!



Писах по-рано за нуждата от конкуренция между олигополите и за някои практики на банките, които имат нужда от регулиране.

Кратък ъпдейт (каква прекрасна българска дума :-) по темата.

Депутатът от ГЕРБ, Диан Червенкондев, леко се разколебава и вече говори, че обещетението при развалянето на ипотечен кредит може да не е до 1%, а да е 2%. Както е тръгнало да не стане 5%!

Вносителите на законопроектът заслужават подкрепата на обществото и ви призовавам да им драснете един кратък мейл с примерен текст:
"Уважаеми господа, подкрепям Вашия законопроект за ограничаване на обезщетението при предсрочно погасяване на ипотечен кредит до 1% от погасената сума. Това ще създаде условия за конкуренция между банките в полза на обществото! С уважение, име и адрес."

Електронните адреси на вносителите са:
stefan.gospodinov@parliament.bg
dian.chervenkondev@parliament.bg
evgeni.stoev@parliament.bg

Направете тази малка стъпка още сега! Тези хора имат нужда от нашата подкрепа!

Имаме и някаква добра новина, която (неочаквано) идва от Комисията за финансов надзор. Заместник-председателят Борислав Богоев предлага хората, които теглят кредит над 30 х.лв. сами да избират застрахователя си по полица "Живот".

Предложението е малко объркано:
- защо само за застраховките "Живот"?
- защо не се включват застраховките на имущество?
- какво значение има стойността на кредита?

Но! Мисленето е в правилна посока.
Повече конкуренция.

В момента банките автоматично застраховат клиентите си или ги принуждават да сключат определена застраховка. Щеше да е чудесно, ако тази застраховка беше най-изгодна за клиента. Позволете ми да се усъмня, че е така.

Във всички случаи това ограничава конкуренцията и пречи на пазара да се развива.

Затова: нека конкуренцията започне сега!

(и изпратете мейла, за който ви помолих. копи/пейст за 30 секунди. хайде!)

1 коментар:

  1. в интерес на истината за крайният клиент застраховката живот е скъпичка, но пък имущество е с много прилични тарифи от страна на банките

    ОтговорИзтриване