25 март 2011 г.

Малкият човек в големите новини



Малкият човек .. Стефан от село Кортен. Чуйте историята му.

Той е на 28г., живее сам на село. Родителите му са починали преди няколко години. Няма близки. Искал е стане полицай, но не е успял. Работи като охранител в Нова Загора - оня малък градец, който магистралата подмина и постави накрая на света.

Няма книжка, пътува със селския автобус до работа и усеща как всички пътища пред него се затварят. „Мен кое момиче ще ме вземе.”

Момиче няма, има заем от … 1000 лева. За да смени дограма и измаже къщата. С 1000 лева. Не му стигнали и една стена стои на тухла. И тук не успял.



В селото няма човек, който да каже лоша дума за Стефан: лъчезарен и усмихнат, работно момче, честен и справедлив, никога с никой не се е карал, много спокоен, добър човек.

Имал си е работа (с добра заплата „за региона”, казват колегите му – колко е това? 400? 500 лева?), имал и къща. Е, книжка и кола, и момиче – няма.

Но най-вече няма перспектива. Запитайте се: кое е най-далечното място, което е посетил? Стара Загора? Дали е пазарувал в мола или само хляб и салам от селския магазин? Дали вечер е пийвал ракийка и все е заспивал преди края на Шоуто на Слави?

Много е лесно да се седиш в София, да четеш Айн Ранд и да обясняваш как съдбата е в ръцете на хората. В ръцете на хората понякога са просто … пистолет и 50 патрона, "демократично" образование и културата на село край малък град.

Какво да направиш от това?

И обир не става.

Не е Стефан човек за обири – може да стреля и толкоз. Прострелва човек. И вика линейка. Тя пристига на 10-тата минута (!).

Психологът от МВР: "Ясно е, че Стефан не е престъпник. Той е човек, на който цял живот са му се случвали неудачи. Стефан е живял с чувството, че все се проваля, че нещата, които иска, не се случват. Той е развил чувството, че е човек втора ръка, това че е оставен от биологичните си родители е основен фактор за този комплекс. Той е бил разстроен не от това, че са го скъсали на изпита, а от отношението на изпитващия към него".

Човек втора ръка … колко са те? Колко милиона са те?

Не всички са осиновени, без семейства, с пистолет в ръка. Не всички ще прекрачат границата, след която … влизаш в големите новини.

Милионите ще останат незабелязани и без перспектива.

3 коментара:

  1. Не са най-важното нещо жените и колите! Не е имал жена, защото е нямал книжка? Нима от личен опит не знаеш, че това не е причината? Бил ли си на шофьорския му изпит, за да знаеш какво е станало? Допускаш ли сценария, че може да е карал като пълен льольо? Някои хора ги късат по 5-6 пъти и не са легнали да мрат. А това, че не е намерил смисъл в живота си, остава изключително и само негов проблем. Можел е да чете книги, да прави глинени гърнета и какво ли още не, което да му дава достатъчно душевно удовлетворение. А не да гледа телевизия и да мисли, че "пътят" е само коли, жени и пари!

    ОтговорИзтриване
  2. Лесно се говори така .. от Бояна ..

    Как Бояна да разбере Кортен? И иска ли?

    ОтговорИзтриване
  3. Проф.Вихра Миланова, ръководител на катедрата по психиатрия в Медицински университет - София:
    "Няма фактор с по-разрушително действие върху психиката от продължителното състояние на безпомощност. Когато човек достатъчно дълго не вижда "светлина в тунела", той най-напред започва да губи вяра в собствените си възможности и в човешката взаимопомощ. Това е фазата на отчуждение, която постепенно преминава в ожесточение."

    ОтговорИзтриване