15 март 2011 г.

Данъчно и яростно



Развихря се яростен данъчен популизъм и некомпетентност.

Няма да давам много примери. Стига статията на Генка Маркова в 24 часа: "По-големи сметки трябва да се плащат за нормални и чисти улици."

Много хубаво звучи, нали? Дали е и вярно?

"Дали, дали, ама надали" се пееше в една песен.

Истината е много проста - предложението на мустакатия чичко (Минко Герджиков, а не Тодор Батков :-) е Дружба-2 да плаща като Дружба-1, Бояна и Драгалевци - като Хиподрума и Гео Милев, Младост-4 като Младост-3.

Никой не излезе и не каза защо Дружба-2, Бояна, Драгалевци, Младост-4 трябва да плащат данък сгради като във вилна зона, където няма постоянен градски транспорт, няма училища и улиците са от кал и чакъл.

Ако някой не е разбрал, това са основните харчове на общината за една територия:
- улици (вкл. Околовръстно шосе, Симеоновско шосе, Пътен възел до Бизнес парка, в скоро бъдеще - кръстовище на 2 нива на Лъвов мост - нарочно споменавам само "засегнатите" райони);
- училища (да не изреждам, има навсякъде в "засегнатите" райони);
- редовен градски транспорт (отново навсякъде).

Генка, затова плащаме данък сгради. И плащаме адски малко (обратно, плащаме много за такса смет).

Трябва да си или много нагъл, или много тъп, за да искаш срещу 20 евро годишно - това е данъкът на двустаен апартамент в Дружба-2 - да искаш да ти мият и улиците. Не познавам Генка и не знам кое от двете е тя. И като говорим за 50% увеличение на този данък за колко пари говорим?
За 20лв., за 2-3лв. месечно от собственици на апартаменти за 50-100 х.лв. Ама за 2лв. месечно искаме да ни мият улиците.

O sancta simplicitas! О, Генка!

Не, Генка, нямам никакво желание да субсидирам Бояна, Драгалевци и Симеоново! Смятам за несправедливо да делим Дружба-2 от Дружба-1 и Младост-4 от Младост-3. Смятам за извънредно нагло хората от Банишора да плащат 12 години незаконно нисък данък и вместо доволно да се усмихват под мустак, защото никой не им го търси, да негодуват, че вече трябва да плащат колкото трябва!

Който плаща зле, плаща 2 пъти!

Прочее, данък сгради трябва да се повиши 5 пъти.

3 коментара:

  1. Браво за текста - кратко и точно. Подобна е ситуацията и със здарвните осигуровки: с вноски от по 8-10 лв на месец не се прави медицина в 21 век.

    ОтговорИзтриване
  2. Веднъж и аз да съм съгласен. :)

    Само да уточня, че в момента Околовръстният път с възлите по него се финансира от АПИ, а не от СО (след някакви пазарлъци при предния кабинет, мисля).

    ОтговорИзтриване
  3. А поддръжката кой ще я прави? Само площта за снегопочистване, ако сметнем ..

    ОтговорИзтриване