14 март 2011 г.

Поздравления, Пол!



Имам предвид Пол Кругман, който е обявен за най-добър блогър сред икономистите. Колега, един вид :-)

Кругман е Нобелов лауреат по икономика, професор в Принстън и автор в Ню Йорк Таймс. На техния сайт поддържа и своя блог The Conscience of a Liberal.

Либерал - това според политическата координатна ос в САЩ означава да си част от левицата, демократите. В икономически смисъл - да си кейнсианец и прогресист.
Ежедневните бележки на Кругман в блога и в медиите вбесяват десницата, включително (представете си!) нашите "десни" икономисти, момчетата около ИПИ.

За тях Кругман е марксист, не е наясно какво приказва (Г.Ангелов), автор е на най-слабия икономически текст (Й.Матеев, сега гл.редактор на Forbes за България), със застарели теории и т.н. А той си остава просто един от най-влиятелните икономисти, либерали и представители на левицата в света. Мога да се цитирам няколко класации ..

Прочетох 2-те негови книги преведени на български и следя блога му.
Несъмнено той е човекът (заедно с Джоузеф Стиглиц, който някак .. не е така свадлив :-), който ми повлия да видя много неща по различен начин, да се вгледам в живота на обикновения човек и да си представя по друг начин ролята на държавата.

Препоръчвам ви го горещо.

Умен човек, има какво да каже. Не като мен :-)

2 коментара:

  1. Кругман, Стиглиц.... тия май са братовчеди! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кругман е невероятен със своята енергия. Пише по няколко поста на ден, дълга колонка в Ню Йорк Таймс и все пак намира време да чете да преподава и да пише книги.

    Освен това качеството е налице - постовете са със свеж стил и интересни анализи, а учебниците му са чудесни - като добър педагог задържа лесно вниманието с полезни и релевантни примери, запознава с историята на икономиката и дава уникална перспектива върху смисъла на икономическите модели, вместо сухо извеждане на формули.

    Жалко е че в днешния свят фалшиви авторитети от политически мозъчни тръстове доминират икономиката в публичното пространство, а не хора като Кругман, Ричард Ку, Кристина Ромер, Джоузеф Стиглиц, Робърд Скиделски, Брадфорд ДеЛонг, Марк Тома, Джилиан Тет и много други.

    ОтговорИзтриване