7 март 2011 г.

Боровинчено



Сокът от червената боровинка прави животът различен!

Той се използва в коктейла Космополитън. Коктейлът играе важна роля в сериала "Сексът и градът". А сериалът от своя страна "възпитава" цяло едно поколение млади жени. (Млади, млади, колко ще са млади, че да гледат "Сексът и градът" :-)

Но не ми е поводът за сериалите! Обещавам, но някой друг път.

Темата ми е малките букви и какво се случва, когато разбереш истината.

Ето какво се случи .. Купувам предосмомартенски сок от червени боровинки и забелязвам, че струва .. 5 лв. литъра. Rauch. Моля? Не е ли малко скъпо? Не съм ли в евтин магазин все пак?

Отивам в друг магазин, намирам Pfanner за 3лв. и доволно отнасям 2 литра към касата. Икономиката икономична - дело на всеки! :-)

И в този момент последва фаталната грешка! За пръв път се загледах в дребния текст за съдържанието на натуралния сок. Той се оказа "натурален": съдържа 30% плод, но ябълка, червена боровинка и арония като боровинката е само 10% от съдържанието.

10% .. Не съм специалист, но не се ли нарича това "сок със следи от червена боровинка"? :-)

И не че сокът не е вкусен, Pfanner - честна компания или че е фатално, ако Космополитън се направи със сок от касис .. просто .. едно лошо чувство остава.

Истината боли, приятели. Когато си вярвал .. е по-добре да не знаеш.

Блажени бедните духом, защото ..


А Rauch, да не забравим да похвалим Rauch!
Там боровинката е .. 20%! :-)

4 коментара:

  1. А сокът закупих за благотворителния кулинарен базар, който организираме.

    Срам, не срам - за благородната кауза ще се включа и аз :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Най-сигурният начин за сока е да го произведе някой твой роднина и да знаеш, че наистина има боровинка и то червена. В противен случай може да попаднеш на твърде много E212 и др. подобни "подобрители" :)

    Но хубавата новина е, че за Космополитън няма значение толкова качеството на сока, защото водката така или иначе убива мозъчните клетки.... :)

    Ева

    ОтговорИзтриване
  3. много ми допада този твой пост :)
    една точка за БИО магазините, които посещавам - там може да е скъпо, но поне каквото купуваш, такова е ! (тук не коментирам възможността да ме лъжат в етикетите, което обаче няма как да знам - т.е. невежеството в тази посока ми помага със сигурност)

    ОтговорИзтриване
  4. Ева

    Давай лятото да ходим да берем боровинки :-)


    Кари

    Много са малки тия биомагазини, не мога да си губя времето там :-)

    ОтговорИзтриване