18 април 2010 г.

По света и у нас

Тази презентация има и друго име:  L или V?
L или V-образна криза ни очаква. Ще преминем през тежък период последван от ясно възстановяване (V) или ще попаднем на ново, по-ниско ниво икономическа активност, от което дълго няма да излезем (L)?

Въпросът е спорен и всеки може да изгради своето мнение върху него. За мен е важно да се разбере, че това са реални опции.

V-кризите са добре известни. Познаваме ги добре описани още от Маркс.

L-кризите са нещо рядко, но не и невъзможно. Великата депресия от края на 20-те реално не завършва до началото на Втората световна война 10-тина години по-късно. Японското загубено десетилетие през 90-те години доведе до жалките 2% икономически ръст за целия период. Българската посткомунистическа криза продължи повече от 10г. Вероятно истинският период е 1984-1997г.

Но да почнем с информация какво се случва в големите световни икономики:
- те се възстановяват от 2-рата половина на 2009г.
- това стана възможно с цената на огромни бюджетни разходи и дефицити, които ще създават дългосрочен проблем в бъдеще (особено в Япония и Европа);
- не всички държави последваха тренда.


По-горе виждате данните за икономическия ръст и спад в Япония, Великобритания, САЩ и Европейския съюз от края на 2007г. А по-долу същите данни за Чехия, Унгария, Полша и Словакия - страни, с които до скоро ни сравняваха.
Извод: по-късно проявяване на кризата в Централна Европа и доста голямо различие между Унгария и Полша. Втората вероятно дори няма да отбележи икономически спад. И е предпочитано място за инвестиции днес, когато всички отчаяно се нуждаем от тях. Дали има връзка между дясно и ляво управление? Струва ми се, че по-скоро да.

Все пак си мисля, че за нас са по-важни графиките на Ирландия и Испания, две страни до скоро обхванати от real estate mania подобно на нас. Вижте ги:
Дали ще стигнат до заветните 0%? Още е рано да се каже.


Но стига сме говорили за другите, нека погледнем какво става при нас, в България:
- Кризата се задълбочава;
- Бюджетът преживява стрес: търсят се спешно 1,5 млрд.лв. (защо толкова малко?), имаме 30% спад на бюджетните приходи и дефицит от 1,6 млрд.лв. за 1-вото тримесечие на 2010г.
- Безработицата премина над 10%. Сезонни фактори могат да я задържат или дори свалят през лятото, но да видим каква ще е през ноември.- Лихвите по депозити и кредити се стабилизираха (това е добра новина), но на доста високи нива (това е доста лоша, особено при сравнение с другите държави в ЕС).
- Съпротива срещу реформите: пенсионната (отложена за друг мандат), здравната (сменен министър), образователна.

Всяка от тези реформи трябва да спести някой милиард за следващите 5-10г. Затова нека за момент изясня какво представляват те:
- пенсионната е +5г. в средната пенсионна възраст (защото пенсионерите не могат да са повече от работещите);
- здравната е -100 болници по села и градчета (защото никой няма да се оперира в Малко Търново вместо в Бургас);
- образователната е -100 училища (защото има такива със среден резултат от матурите - среден 3, т.е. там не се учи, ама хептен нищо).
Поне от бюджетна гледна точка това са тези реформи.

На този фон не е изненадващ българския резултат в съревнованието за излизане от кризата:
Икономиката ни се плъзга като влакче на ужасите надолу. Сега разбирате ли защо се отказахме от еврото и защо почтени хора прибягват до обири на банки?

А сега нещо ново. Новоотпуснатите кредити за бизнеса, който върти същата тази икономика (в млн.лв. за последните 12 месеца):

Малко скучно изглежда, затова нека наложим двете графики една върху друга:
Усещате ли връзката? Кредитите за бизнеса намаляват и малко по-късно започва да намалява и икономическия ръст. Ще се възстановят ли кредитите за бизнеса или ще останат на настоящото ниво? Може би от това зависи възстановяването на икомиката.
Или да зададем въпроса така: ще се възстанови ли кредитирането на бизнеса до нивото отпреди кризата, когато се приемаха всякакви обезпечения на тогавашни цени и бизнес плановете бяха силно оптимистични - с прогнози от 10-20-30% ръст всяка година? Или по-скоро ще остане на сегашното ниво? Вие кажете.

Досега гледахме кредитирането на бизнеса. Нека погледнем как се кредитира населението:
Ако не е ясно да си го кажем: има временна стабилизация на нива 4 пъти под тези от средата на 2008г. На този фон какво, ако кредитирането на населението нарасне с 20-30%?

Забележете колко горната графика прилича на тази с цените на апартаментите в най-големите 4 града (с благодарност към dodo2, който я изготвя всяка седмица):

А сега нещо, изготвено от мен: сравнение на цените в Банишора (средностатистически софийски квартал; на графиката - изглежда като синя планина) и новоотпуснатите ипотечни кредити (със заглаждане за 3 месеца; на графиката - дебелата черна линия).
При това ниво на кредитиране какво очакваме да се случи с цените? При спадащи нива на цените какво да очакваме за активността на жилищното строителство?

Разбира се, освен кредитите върху цените на имотите влияят и доходите на населението (средният осигурителен доход в страната е посочен като дебела черна линия):
Категорично има сближаване, което вероятно е причината за много бавния спад на цените на имотите в последните тримесечия. Но дали доходите ще задържат своя ръст, толкова нелогичен и опасен през 2009г.?

А сега голямата причина за икономическия растеж на България: преките чуждестранни инвестиции.
Сериозен спад, нали? А на графиката не са посочени данните за 2010г., които са трагични.
Най-лошата новината е, че не очакваме никакво инвестиционно раздвижване в следващите 2-3 години. Инвеститорите гледат към сигурни места като САЩ, Западна Европа, а по-рисковите към Бразилия, Индия, Китай. Източна Европа е бита карта!

Няма приток на нови пари от чуждестранни инвестиции. А какво става с парите, които вече са тук? Да погледнем графиката на т.нар. нетни чуждестранни активи на българските банки:
До средата на 2007г. банките ни колкото пари имат в чужбина, толкова са взели назаем оттам. Голямото заемане е за относително кратък период: август 2007 - ноември 2008г. За 15 месеца банките са взели назаем отвън 12 млрд.лв. Сериозна инжекция, нали?

Но идва време за плащане. Оттогава сме платили обратно почти 4 млрд.лв.
Икономиката е платила 4 млрд.лв. в най-голямата криза. И продължава да плаща.

И накрая 2 типични L-графики. Броят на обявите в jobs.bg:
3-кратен спад на търсенето на работна ръка. Без особена промяна от края на 2008г. насам.

И най-великият предиктор какво ни чак. Индексът на родната фондова борса:

Какво ни очаква? L или V? Въпросът е спорен. Хубаво да имате повече информация, но да сте подготвени и за двата сценария.

3 коментара:

  1. Жоро

    краткосрочно ще зависи от външните фактори-- главно възстановяването на основните ни търговски партньори (т.е. ЕС). Ако Европа се възстанови и ние ще я последваме.

    Но дългосрочно тази страна е прецакана: демография, образование, law & order... Младите бягат от страната, а тези които остават гледат само далавера.

    Ако България не се реформира драстично няма да изкара и 20г.

    ОтговорИзтриване
  2. не мисля, че това ще е достатъчно:

    - инвестициите няма да се възстановят, т.е. изключихме реактивния двигател на икономиката;
    - кредитите ще са на доста по-ниско ниво, т.е. другия двигател работи на 30-50% мощност.

    остава един износ и то при фиксиран курс спрямо еврото.

    колко трябва да е ръста на износа, за да компенсира 30-50% спад на високото строителство?

    ОтговорИзтриване
  3. Иначе коментара за дългосрочните фактори .. имам чувството, че аз съм го писал.

    Предадохме страната. Не знам кои сме "ние", ама малко се чувствам предател ..

    ОтговорИзтриване