29 април 2010 г.

Урокът за нас от Гърция

Забелязвате ли как станахме нормална страна и това, което се случва навън и не ни засяга директно, почти не се коментира.

Гърция, например. Споменава се, информирани сме, но не се коментира.
А има какво, нали не се съмнявате?

За съжаление нямам време (а и достатъчно информация) за подробен коментар, ще нахвърлям няколко бележки по темата.

Големият ненаучен урок за нас е: само европейските пари няма да ни оправят.
Гърция беше експерт по "усвояване" на европейски средства (кавичките са, за да се наблегне на балканското и южноевропейско значение на думата :-) Милиарди евро. И какво?
Гърция фалира. Защото това е положението. Разликата между България през март 1990г. и Гърция през март 2010г. е само, че Гърция има съюзници. Не, не е справедливо ние да фалираме с 12 милиарда дълг, а Гърция да получи подкрепа за 120 милиарда. Но е факт.

Големият научен, но позабравян урок е: не може да я караме с неконтролируем дефицит.
Гърция (а преди това - Унгария) просто прекали. 10-15% дефицит в продължение на години е престъпление срещу бъдещето на страната. Сериозно мисля, че за дефицит над 10% правителствата трябва да влизат в затвора. Без съд, направо Сметната палата да ги праща.
Лесно е да се каже: "не увеличавайте ДДС-то, това е катастрофа". А какво да се прави? Къде е обществената подкрепа за намаляването на разходите?
Вижте .. трябва да съкратим 1/3 от полицията, лекарите и учителите. Толкова е просто. И толкова невъзможно политически.

България е в тупик и само силен и хитър политически лидер може да ни спаси. Засега Борисов е силен. Не знам дали е хитър. Има данни.
Остава само да прави правилните неща. Защото силен, хитър и умен .. май не е.

Ааа, забравих: трябва да съкратим и пенсионерите с 1/3.

Големият урок, който се опитваме да научим: да не се лъже.
Държавата, политиците не трябва да лъжат. Могат да правят глупости, но не трябва да лъжат. Ако не лъжат, обществото ще може да избере в честен политически дебат какво да прави. Много често това ще е глупаво, но ще можем да се учим от грешките си, ако не лъжем за тях.
Гърция не просто имаше огромен дефицит, тя лъжеше за него и обществото, и ЕС, и целия свят. Когато се разбра истината беше много късно.
Затова подкрепям усилията на Борисов да разкрие истината за бюджетите 2008-2009г. Имали сме дефицит от 3,7%. По-добре е да се знае!

Не съм съгласен с номерата, които някой иска да приложи за 2010г.

Става въпрос за подготвяната счетоводна фалишификация с Банката за развитие. Тази банка е 100% държавна собственост, но формално не е бюджетна организация. Затова бюджетът иска да разплати чрез нея разходи без плащането да се отрази формално на дефицита на държавния бюджет.
Това е все едно да си прехвърлиш парите от портфейла в някаква кутия и да казваш: ааа, те плащанията от кутията не са разходи на моя портфейл, те са разходи на кутията, а ние не говорим за нея.

Плоско, тъпо и вредно. Затова и някои хора иска да се направи.
За 0,5 млрд.лв., а ако може за 1,5 млрд.лв.

Не че и преди не са правени счетоводни мошеничества. Специалист по това беше Милен Велчев. Не знам дали да се връщам да ги напомням.

Важното според мен е да си учим уроците, да си ги повтаряме и да ги прилагаме в живота.

Иначе ще повтаряме едно и също: криза след криза в кризата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар