19 януари 2013 г.

Истинският референдум


Истинският референдум е: АЕЦ или ТЕЦ?

Ще го обясня с думи прости: енергийното потребление може да се раздели на 2 части - постоянно (базово) и пиково. Енергийното производство трябва също да се състои от тях: постоянно (базово) и пиково.

Постоянното производство се осигурява от големи и постоянни източници на енергия. В България те са АЕЦ и ТЕЦовете в Марица-изток (най-големият ни залеж от въглища), които не случайно се намират в двата края на България: северозапад и югоизток.

Имаме ли алтернативи за базово производство на електроенергия?

  • ВЕЦ: може, но ако направим сериозни язовири на Дунав, Марица, Струма и Арда. Трябва да строим язовири, защото дебитът на реките рязко спада през лятото (в БГ снегът в планините се разтапя през лятото, не сме Норвегия). Язовирът залива площ много по-голяма от един лифт и променя сериозно екосистемата - около себе си и надолу по цялото поречие.
  • Слънчева енергия: чудесна идея, но слънцето не грее цял ден, а произведената енергия през деня не може да се съхранява. Това е сериозно физическо ограничение, защото говорим за огромни количества енергия. Отделно стои въпросът с цената: висока и спадаща. Оптимистите ще казват: тя ще спадне достатъчно някой ден. Добре, но ние говорим какво да правим днес, нали?
  • Умни мрежи: да се произвежда локално (в дома, в предприятието, мола и т.н.), а електрическа мрежа да позволява както да приемаш, така и да отдаваш енергия Чудесно! Но засега това е в сферата на фантастика, а преди реално прилагане могат да минат десетилетия, ако изобщо се окаже икономически изгодно.
Добре, ако въпросът е АЕЦ или ТЕЦ, кое е по-добре?

Не знаем. И може би просто не трябва да мислим по въпроса.


Защо не опитаме пазарно решение?

Ново държавно производство (като АЕЦ Козлодуй) или ново държавно гарантирано производство (като американските Марици) е твърде голям риск, който не бива да носим.

1 коментар:

  1. Ами не е само наш проблем. Почти сигурен съм че съседните страни (и не чак толкова) помагат за разпределянето на пиковете. Все пак има европейска синхронна мрежа и ние сме
    част от нея.

    ВЕЦ-овете също се ползват за задоволяване на пиково търсене, особено по-малките често не се ползват за нищо друго.

    Иначе аз съм за въвеждане на данък въглерод, пропорционален на средния доход за всяка страна от ЕС. Този данък може да се направи достатъчно висок за да намали значително търсенето на горива и да попълва бюджети а хубавото е че това е и вид данък потребление. Естествено за да не се претоварят хората може примерно ДДС да се смъкне.

    ОтговорИзтриване