13 януари 2013 г.

TEDxBG 2013 - Втора серия


След като разказах за най-доброто на TEDxBG 2013, да продължим с другите участници, има интересни и не толкова, а впечатления - много:

TEDxBG някак е станало сборище на млади хора. Посетителите над 30г. са малцинство, над 35г. - рядкост, а над 40г. като моя милост - екзотика. Не знам как се е получило - темите съвсем не са ориентирани към младите, някои - изобщо.
Затова ми дойде на акъла да направим един TEDxBGxMiddleAge - ако има ентусиасти, да си кажат мнението.

Първото ми впечатление е от много, хубави и млади хора, които.. бързо бяха вкарани в Матрицата. С усмивка. Един приятен и весел водещ (Зластин Цветков) реши, че началото на форум за оригинални идеи трябва да са колективни, организирани и безсмислени дейности - потропвания и пляскания с ръце. Младежите приеха с ентусиазъм някой да ги води, защото бе направено по техния начин: весел и неформален.
И така.. бях обграден от хиляда уж независими личности, които потропваха като в армията - не маршируваха само, защото нямаше плац.

Оценка: кофти начало и лошо впечатление от публиката.


Ама то само така почна. Продължи по-зле.

Диана Иванова ни разказа, че трябва да говорим повече за Държавна сигурност. Тя имала проект, в който събрала 10 души в Монтана, родния й град, и в Мюнхен (?) да си говорят за ДС и всеки открил по нещо в миналото.
На мен ми остана остана впечатлението, че работата е да усвоим едни пари. Какво ще прави Диана още по темата ДС, как ще промени обществото - нищо такова нямаше.

Питала баща си какво знае за ДС и той се сетил, че един хулиган бил пратен на лагер.

Оценка: посредствено.


Леандър Литов, доцент по физика, който работи в ЦЕРН,  ни разказа какво е големия адронен колайдър. Имат си хората хубава презентация със снимки и видео, защо Леандър да не я пусне (но мисля, че на TED трябва да показваш своите презентации). Пусна и някой майтап по физика.

Обяснението на темата беше елементарно, но (част от) публиката не го разбра като съдя по реакциите в туитър. Да, от скука вече се бях регистрирал в туитър.

Оценка: посредствено, на нивото на публиката.


Орлин Спасов, директор на фондация "Медийна демокрация", разказа, че медиите у нас не служели на плурализма и демокрацията. Доказателствата били в 10 доклада на чуждестранни организации и споделеното от няколко анонимни журналиста.
Човекът докрая не защити някаква собствена идея, само цитираше някого. Напълно анти-TED преживяване.

Ааа, всъщност имаше идея гражданското общество да формира фондове, които да финансират разследваща журналистика. Дори не ми се коментира.


Оценка: посредствено, ПОД нивото на публиката.


В този момент си помислих: ок, раздадоха ни в-к Капитал сутринта, сега какво - разказват ли ни го? Защото аз си го чета всяка събота, няма нужда за мен. Може би затова са млади хората тук, те не четат Капитал, сега им го разказват.


Но дойде Kottarashky с един кларнетист (имаше и видео) и ми промениха настроението. Изсвириха.. едно постмодерно хоро, напълниха ми душата. Нещо такова беше:


На живо беше дори по-готино! Затова още едно:



Оценка: различно, интересно, яко!


Последва един клип от ted.com, за някаква луда японоамериканка, която искаше гъби да изядат телата ни, защото били пълни с токсини. Много, много говорене за идеите й (и крейзи костюма й) и нито дума "абе как едни гъби ще разградят живака и оловото бе, моме, ядрен разпад ли ще направят". Публиката се оказа слаба по физика и химия.

Оценка: посредствено, чак гадно.


Виктор Кирков ни разказа за "Отбора на надеждата" - футболни треньори тренират деца без дом и родители. От 27 футболисти 15 си намерили работа (какво общо има футбола не стана ясно). Отишли и на световното футболно първенство за бездомни в Мексико.
Чудесно. Не стана ясно какви ресурси са вложени от спонсорите (подозирам, че има доста международни пари за това, щом цяло световно са спретнали) и това как ще продължи проекта. Ефективност, устойчивост - кой ти пита, ако идеята звучи екзотично.

Оценка: посредствено.


Христо Ласков е с готината идея да освободим интернет, т.е. да дадем свободен достъп до всеки wi-fi spot. Повече няма да кажа, зашото това се е превърнало в реклама на Виваком.

Оценка: посредствено, жалко за готината идея.


Боби Ракова. Имам чувството, че сама не разбираше за какво говори. Но го правеше с голям ентусиазъм, поредната. (Обясни какво е линейна и експоненциална технология и колко велики са последните. Само дето не се сети да даде един конкретен пример.)

Оценка: посредствено.


Сърджа Попович - вече мога да кажа, че съм виждал професионален революционер.


Неговата теория е Laughtivism - казано по-ясно: ако успееш да осмееш властите, те ще загубят символичната си власт, а тя е дори по-важна от реалната. Направил го е с Милошевич и оттам тръгнал към Украйна, Грузия и Египет. Само не разбрахме на чии разноски. Защото тия революции нямаха бюджети, а и той самият като свалял Милошевич.

Сърджа, за мен ще останеш усмихнатото лице на ЦРУ.

Оценка: специална награда за най-добра презентация (имам да се уча много!)


Иван Мудов. Заслужава отделен саркастичен пост. Но да бъдем позитивни: човекът отдава под наем хубав едноспален апартамент до Заимовата градинка. (Това е бунт срещу правилата, какво си мислите вие!)

Оценка: хората му се смяха, вярата в публиката ми се върна.


Тука някъде се вмъкна необявен лектор - да си каже какви хубави книги издава.

Не се прави така, TEDxBG!

Оценка: недопустимо.


И тука дойде едно убийствено клипче от TEDx, гледайте го!


Като го гледах (омаян) си мислех.. мернах това заглавие преди дни, но го пропуснах.. колко интересни, истински новини изпускам?


Георги Камов. Страхотен motivational speaker. Не го изписвам на български, защото съм виждал такива хора само в US и никога в БГ. Е, вече си имаме Георги Камов. Браво!

Като излезе клипа го гледайте!

Оценка: специална награда за motivational speaker.


Ива Бонева с прекрасна лекция за дислексията. Много добра визуализация: разбрах след като видях. Но трябваше да е по-кратко.

Ако ви е интересно, потърсете клипчето като излезе.

Оценка: много добро.


Владимир "Каладън" Петков - учи се от Георги Камов, брато! Искаше да кажеш подобни неща, но презентацията беше набързо направена - не като за пред 1000 души. Идеята ти се луташе.

Иначе адски забавен човек и ако се удържи идеята да доминира над забавното, ще стане страхотен презентатор.

Оценка: добро.


Ина Сотирова - "танцът ни прави по-умни". Супер идея! Просто.. нямаше нищо, което да докосне xBG аудиторията. Ина, филмът ти е US, за US реалността и в US контекста. Сори.

Оценка: незадоволително, но с висок потенциал.


Спас Спасов.. тук е дълъг разговорът, но да не се отвявам.. Спас е кореспондент на Капитал и Дневник във Варна. Разказа ни за расистката реакция на инцидента в Добрич, където три ромски деца бяха позирали непристойно с портрети на велики българи.

И пак едни абстрактни разкази.. "показвам едни снимки, ама това не се домовете на трите ромчета, нищо, че съм ходил до там, това са снимки на домовете на други роми от съвсем друг край на България, но са по-ефектни и затова ще ви покажа тях", "расистите мислят в черно и бяло и аз мисля за тях в черно и бяло" - е това ми се въртеше в главата като слушах презентацията.

Оценка: посредствено.


А сега едно клипче, което.. имам чувството, че TEDxBG го пусна специално за мен, а всъщност то е за всички интроверти. Ние сме само 30-50% от населението, така че не е лошо да ни разберете по-добре :-)



Даниела Тодорова е взела, че станала учител в с.Горна Малина (ок, "Заедно в час" имат пръст в работата) и каза нещо много мъдро: че ниските очаквания за успех водят до ниски резултати, които водят до ниски очаквания и така до безкрай.

Тя го разказа за децата в училище: как учителят очаква от слабия ученик отговор за 3 секунди, а от силния - 2-3 пъти по-дълго. Как училището и семейството поощряват силния и "успокояват" слабия: "ти толкова можеш, за повече не си струва да се опитва".

Ама за децата ли е само вярно?

Оценка: добро към много добро (и не е отлично заради глупавата тема "всеки може да постигне всичко, ако му казваш, че може" - препоръчвам й да прочете хубавото интервю на Пламен Димитров затова как позитивното мислене ни невротизира).


Ивелина Момчева, астроном в Йейл, ни показа нечии чужди презентации (визуализация на Вселената - ефектно), разказа ни нечии чужди открития и беше интересно. Ама това е TED, не е научнопопулярна лекция по физика!

Чух обаче нещо различно от нея: "науката е достъпна". Оказва се, че резултатите от куп експерименти (наблюденията на телескопа Хъбъл, например) са публични и всеки учен с мощен компютър може да ги анализира. Така че.. наука може да има и в БГ, съгласен съм с Ивелина. Трябва да разчитаме на наш акъл, а не на наша техника, работейки заедно със света, а не окопани в БАН.

Оценка: добра.


Иван Кръстев. Умен човек. ЕДИНСТВЕН говори кратко, не че няма какво да каже (цяла книга написал по темата). А темата е интересна: как интернет прави социална промяна по-трудна. Как огромният поток от информация ни залива с 100-200-1000 неща, които ни харесват, които подкрепяме и за които се борим - но затова пък на 1/100 или на 1/1000-на от възможното.

Оценка: перфектен, както и се очаква.



Та това е TEDxBG. Нещо глупаво, нещо средно и нещо вълнуващо и заразяващо.

И за последното си струва да дойдете.

1 коментар: