26 януари 2013 г.

Огнян, т.е. Октай


Митко и Огнян от жк "Славейков", Бургас. Познахте ли ги?

Вече и двамата са млади мъже. Известни млади мъже: Метин и Октай Енимехмедови.

Аз също съм израснал в Бургас. В началното училище и в гимназията не съм имал съученици турци. Дали?

Имах съученичка, която след години емигрира в Израел. Не знаех, че майка й е еврейка. Имах и състудентка, която неочаквано ни покани на купон, защото заминаваше при родителите в Турция. Казваше се Галя, така и не разбрах "турското" й име.

Тогава не ги мислех тия неща и очевидно не ги преживявах.

И сега знам малко.. повече:
 • "Разделението е най-силно в началното училище, в средното е по-леко, а в университета не го усещах - но аз учех в Американския. Сестра ми е казвала, че в Пловдив не е същото."
 • "Как ти звучи адвокат Хасан? Колко от клиентите ще подминат табелата? Мислех да се преименувам на Хаджиев - каквато е била фамилията ни след преименуването. Отказах се."
 • "ДПС има изгода турците да се чувстват изолирани и дискриминирани."

Метин е по средата между 2 натиска:
 • да бъде конформист, да се слее с обществото: в Бургас и София това означава да си "българин" като култура, ценности и поведение;
 • да бъде част от своята общност: да бъде "турчин" като култура, ценности, поведение и политическа принадлежност;

При него натискът е още 10 пъти по-силен:
 • вторият му баща, с когото е израстнал, е голям фен на "Атака";
 • сестрата на майка му е общински съветник от ДПС.

Лесно ли е, как мислите?

Метин впрочем има много сходна съдба със самия Доган: родени са на село, с разведени родители, интелигентни - искат да "пробият" в големия град.

Доган също е бил за "мирна асимилация на турското население" (сведение от досието му), той е български патриот и приема въоръжената съпротива - същи Огнян. Или Октай?

Днешният Доган е друг: той черпи власт от изолацията и противопоставянето на етноси. Номерът на Живков от 89-та.


Младият Доган нападна "стария".

1 коментар:

 1. Малко факти за Огнян-Октай:

  "Тези момчета са приятели на сина ми и дъщеря ми. Но за Огнян за първи път разбирам, че се е казвал Октай. Изненадан съм, дори не знаех, че са мюсюлмани", разказа съсед от блок 27-ми в "Славейков".

  Когато се запознава с новите си съученици в 8-и клас, никой не подозира за турския му проиход. Той им се представя като Оги. Затова всички си мислят, че истинското му име е Огнян. Едва след месец, когато един от учителите чете поред имената на всички от класа в дневника, разбират, че се казва Октай.

  ОтговорИзтриване