21 септември 2012 г.

Има ли данък нечестност?


Правителството има идея най-после да облага дохода от лихви като всеки един доход. Това е част от идеите ми за равни данъци за всички.

Защото сега какво става? Ако печелиш с работа, влагайки усилия и време, плащаш данък. Ако печелиш без да влагаш усилия и време ... по-скоро не плащаш.

Да напомним, че ВСИЧКИ трудови доходи, дори тези под минималната заплата, се облагат с 10% данък. Банковите лихви обаче, дори да имаш милион – не.

А както показах – растат депозитите (и доходите от тях), но на 1-5% от населението. Защо да им предоставяме такава привилегия? Калоян Стайков, ИПИ, казва: “данъчната ни система е създадена така, че да стимулира натрупването на капитал”. Точно така, Калояне! И така е създадена, че да стимулира натрупването на капитал у малцина.

А това създава не средна класа, а олигархия и след това (на този етап сме) при късмет популизъм. А ако нямаме?

Диктатура или революция.

Не искам никое от двете.

6 коментара:

  1. Нямам време и желание да коментирам подробно безумните коментари на Дневник и ИПИ, че заради 10% данък върху лихвите (върху лихвите, забележете, не върху главницата), хората щели да си изтеглят спестяванията.

    Абе хора, данъкът има ефект от 0,5% годишно намаление на лихвата. Как тия хора не си изтеглиха депозитите при положение, че лихвите паднаха с 3-4% вече? И не само не ги теглят, ама ги увеличават?

    Вече се отказвам да поставям тези въпроси, защото просто не се гледат фактите. Гледа се идеологията - "повече данъци - лошо" - и се говори НЕЗАВИСИМО какво казват фактите.

    ОтговорИзтриване
  2. язък, сър - остана си само идея, засега.

    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/09/21/1911216_pravitelstvoto_se_otkaza_da_oblaga_s_danuk_lihvite_po/?ref=chromeext

    ОтговорИзтриване
  3. виж като се става въпрос да се намали някой регресивен данък като ДДС, ИПИ веднага скача и е против НАМАЛЕНИЕТО на данъка.

    а сега е против ПЛОСКОТО и равно облагане на разходите - уж тяхна идея.

    ОтговорИзтриване
  4. Може ли някой по-възрастен от мен (в 20те си години съм) да ми обясни защо една шепа икономисти с еднакви виждания изцяло доминира дебата в медиите и Интернет и от кога е така?

    Отварям Шпиегел и винаги има две гледни точки. Ако има само една има подробна аргументация, сравнения, графики и таблици. А при нас едни и същи се изказват с неуспорван от никого авторитет.

    ОтговорИзтриване
  5. Причината е историческа: политическото ляво у нас е окупирана от БСП, която не е нито лява, нито модерна. Опитаха да направят think tank.. ама не става - слагат някой дядо/баба начело, той не знае как да осигури пари, как да запали доброволци.. и угасва.

    А интелектулно ляво като в САЩ нямаме (още). Защото.. нашият интелектуалец е.. абе стои си в котловината наречена Софийско равно поле и не се подава навън.

    ОтговорИзтриване
  6. Това за котловината не ми е и хрумвало. Направило ми е впечатление че за повечето софианци гледат на останалата част на България както чуждестранните туристи - виждат хубавото, другото нямат повод да го видят. Дори селата в които се прибират са различни - само вили, чистота и никаква тор.

    ОтговорИзтриване