16 май 2010 г.

Сляпо общество

Случайно попаднах на телевизионна реклама, която обясняваше, че кучетата-водачи на незрящите хора имат право на достъп във всички обществени места по закон.
Признавам си, първата ми реакция беше: ето, пак източват пари чрез реклама (вчера прочетохме за безумието рекламна кампания на Тотализатора за 2 млн.лв.)

Че кой би спрял сляп човек с кучето му?

Господ ме предпази да не нападна рекламата, а да погледна какво казва интернет по въпроса!

Какво се оказва? Ние сме едно сляпо общество. Сляпо за нуждите на другите.
Незрящите хора не могат да влязат в супермаркет (кучето щяло да открадне салам от лавицата, моля ви се!), в транспорта (няма билетче ли, не знам), в университета (за БАН не знам), в болница (!)

Шокиран съм и потресен.


Нека не говоря, а да ви насоча към повече информация:
- рекламата, от която тръгна всичко;
- интервю с млади незрящи хора, които повдигат въпроса (впрочем активни, учещи и работещи!);
- групата във facebook.

От интервюто:
- Помагат ли ви да се качите в автобус?
- Не. Аз лично нямам случай някой да ми помогне да се кача.
(за отвратителните случаи, когато автобуса "избягва", за да не качи незрящ ... в интервюто)

И накрая нещо позитивно: защо кучетата са по-добри от хората-водачи:


В случай, че незрящ човек пътува в автобус, в който има свободни места, кучето ще го заведе до първата свободна седалка, след което ще се напъха под нея, като прибере краката и опашката си така, че да не пречи и да не го настъпят. Подобни идеални ситуации обаче, твърде рядко се случват в нашия градски транспорт, така че обикновено свободни места няма и се налага незрящия човек да помоли някого да стане, защото едвали някой ще се сети да го направи сам. В автобуса кучето предпочита да легне, защото така е по-устойчиво при завои и рязко удряне на спирачки. То винаги ляга така, че да наблюдава пътеката и най-близката врата. Четириногият придружител се държи спокойно и дисциплинирано във всички видове превозни средства.Съгласно българските нормативни документи, кучето водач може да пътува в обществения транспорт, що има отличителни знаци и паспорт.


Успех на кампанията!

Няма коментари:

Публикуване на коментар