5 май 2013 г.

Българският Великден - 2


Днес е Великден, Възкресение. И много ми се иска да припомня думите на един велик човек, Ейбрахам Линкълн, казани на възспоменателното гробище в Гетисбърг:


Ние тържествено заявяваме, че тези покойници не са пожертвали живота си напразно; че тази нация, благословена от Бога, ще изживее ново възраждане на свободата, а управлението на народа, от народа, за народа няма да изчезне от лицето на Земята.

Не е да ни липсват славни покойници на нас, българите. Идеалът на свободата вдъхновяваше Раковски, Каравелов, Левски, Ботев, Бенковски...

Но ни трябва, по думите на Линкълн, "ново възраждане на свободата": свобода, в която спазването на закона ще е висша ценност, и свобода, в която гласуването на закони за народа ще е висша отговорност.

Линкълн разбираше "управлението на народа, от народа, за народа" не като популистко угодничене на всички. Принципите на свободата за него бяха на първо място и той раздели нацията в името на свободата, вкара я в кръвопролитна гражданска война.

От нея страната излезе по-силна от всякога и превърна 20-ти век във Века на Америка и Съединените щати в място, където милиони емигранти можеха да намерят религиозна и политическа свобода, работа и да се заразят от онази светла американска мечта, че всеки може да успее с труд, предприемчивост и упорство.


Днес ние сме пред избори и се чудим дали да гласуваме за човека, повторил думите на Линкълн.. не, не: за човека казал следното:
Аз гледам така да подредя, че на мен да ми е угодно в живота. Така да подредя нещата, че да ми е добре на мен.
И не, не го е казал в частен, незаконно подслушан разговор. Казва го по най-гледаната телевизия...


Ама има ли кой да слуша?

1 коментар:

  1. Посвещавам този пост на забележителната книга на Тончо Жечев "Българският Великден", която прочетох много рано, за което съм на благодарен на баща си, мир на праха му.

    Имало в Български Великден. Ще има ли втори?

    ОтговорИзтриване