4 май 2013 г.

Ракът "Борисов"


 Накратко:

  • Борисов е симпатичен и деен човек от народа и
  • Борисов е заплаха за демокрацията (и вероятно не го разбира).
Нека най-първо припомня за симпатиите си към Борисов: не произхожда от олигархията, обича директната комуникация и реалните резултати, държи със Запада в световната политика, готов е да признава грешките си (ако това няма да му струва властта).

И всичко това е много добре с едно много голямо "но": Борисов иска властта на всяка цена. Дори с риск да извърши престъпление и разруши демокрацията.

Може би иска властта за доброто на народа, може би я иска просто от мъжкарски инстикт - няма значение. Не трябва да му я даваме, защото той не знае границите на властта.

Да, Борисов не знае много неща. Няма комплекс от това, но наистина е недоучил и фаталното не е в английския му. Фаталното е, че между другото ще ни съсипе.

Фаталното е, че в една записана сутрин, за бившия премиер разбрахме:
  • че контролира градския прокурор на София;
  • има и друга къртица в прокуратурата (която му казва резултата от проверка, поръчана от главния прокурор срещу Цветанов);
  • че разузнаването му докладва (на какво основание?!);
  • че подкупва медиите с европейски пари;
  • че ползва за целта ПРа на ЛукОйл.
И това от един запис!

За един час разбирахме (разбрахме ли?) за цяла незаконна и опасна група.


Най-вероятно тя е по-голяма и по-опасна.

Независимо от целите, които си поставя, тя разрушава демокрацията. "Власт власт възпира" - това е фундаментът на разделението на властите.

Ние имаме една грешка в Конституцията: правителството контролира законодателната власт чрез редене на листи и пропоционална избирателна система. И още една: правителството контролира местната власт, която живее само с пари от централния бюджет.

Ако допуснем правителството да контролира съдебната власт (чрез ВСС), медиите (купувайки ги) и гражданското общество (подслушвайки и компроментирайки).. директно ставаме една путинска България.


Да, не трябва да допускаме и една България на олигархията и монополите, но Борисов не е лекарството.

Той е болестта.


Няма коментари:

Публикуване на коментар