27 февруари 2013 г.

Кой кого храни?


Миналият понеделник правителството плати 850 000 000 лв. на зърнопроизводителите, оставяйки държават 3 дни без лев.

При кого отидоха парите? По думите на Мирослав Найденов: "3.4% усвояват 80% от средствата". Казано по-ясно: 2-3000 фирми си делят едни 700 000 000 лв., които се дават уж в помощ на 80 000 земеделски стопани.

Ето така се изгражда олигархия. На снимката виждате Светлозар Дичевски, който ще получи над 20 000 000 лв. субсидия.

После: защо тълпата гори европейското знаме?

Защото, напомням, субсидиите се дават с идеята да подпомогнат малките фермери, да не допуснат обезлюдяване на селата, да създадат заетост.

Нищо подобно не става у нас. Даваме парите на зърномилионерите и ще даваме още: субсидиите ще продължат да нарастват. 60% от парите, които ще получим от ЕС, са за земеделие: по над милиард едро на година.

Има ли друг начин?

Има. Да даваме субсидии на производства, които са трудоемки (т.е. да създаваме заетост след като загубихме 500 000 работни места по време на кризата), а не машиноемки (т.е. да внасяме скъпи трактори и комбайни от чужбина). Казано по-ясно: да субсидираме прекрасното българско зеленчукопроизводство - да си спомним вкуса на българските домати и краставици, да субсидираме малки и еко оранжерии, да финансираме животновъдството в малки стопанства, да финансираме пряката връзка между производител и потребител през интернет и пр., и пр.

Фирми с 350 000 000 лв. оборот като тази на г-н Дичевски ще има. Но те не се нуждаят от помощта на държавата. Достатъчно е да не им пречи.

Можем да помогнем на хиляди, не - на стотици хиляди.

3 коментара:

  1. Нали е ясно, че като казваме 80% от субсидиите отиват при 2-3000 фирми, това означава, че 80% от земята е собственост или се обработва от 500-1000 души.

    Представете си каква огромна концентрация на благосъстояние е осъществена за 20г.

    ОтговорИзтриване
  2. Г-н Павлов прав сте за всичко,но само с една подробност това започна в 2004 и се разви реално за 6-7 години и за съжаление това следващия балон който ще изгърми в лицето на тъпите европейски бюрократи(а на хората на друго място) след недвижмостите, ВЕИ наред е селското стопанство.

    ОтговорИзтриване
  3. Тотално спиране на субсидиите за зърнопроизвидството до 2-3 години.Това е решението на въпроса. или поне таван до 2000-3000-4000 дка.Които иска да гледа повече ,нека гледа .но без субсидии.Нека да видим тогава дали всяка година ще си купуват , я нов трактор, я нова джипка. Това го има само у нас. Европейски пари за земеделие като в Южна Америка- огромни стопанства със десетки хиляди декри и собственици, които са всичко друго ,но не и земеделци.

    ОтговорИзтриване