17 февруари 2013 г.

Къде е Чавес?


"Едри сълзи като дъжд потекоха от очите на всинца ни: всички в един глас извикахме: „Бунт!“ (З.Стоянов)

Днес 100 000 българи бяха по улици и площади, за да извикат "Национализация!", "изЧЕЗнете!" и "Оставка!"

Това е простест не просто срещу 3 европейски ЕРПта, не просто срещу правителството, а срещу целия модел на българския капитализъм.


Да, хората не знаят какво искат, но знаят какво не искат (вижте плаката на снимката): държавен или частен мопонол - разлика няма.

За разлика от 1997г. протестите днес не са овладени от никоя политическа партия: М.Кунева беше обградена в Благоевград (НДСВ приватизира ЕРПтата), депутат на "Атака" бе изгонен във Враца. БСП подвиква от тъч линията, но засега никой не я вика на терена.

ГЕРБ губи тотално: на практика протестите идват от неговата социална база - хората в големите градове, със средни и ниски доходи. Забележете, че протестите са много по-силни във Варна и Пловдив, отколкото в София. Не се протестира в малките градове и селата - отопляващият се на дърва и въглища електорат на БСП си плати сметките в края на есента.

Хората са бесни, че отново са изправени на ръба.

Бесният човек не разсъждава - и има сериозно основание за това. Нарича се глад.

Ама ЕРПтата не са основният проблем, ама Белене (Р.Овч.) и Цанков камък (Доган) струват милиарди и сега ги плащаме, на американските Марици (Ив.Костов) плащаме тройна цена, а на фотоволтаиците (всички) - петорна. Да, всичко това е така и това не са грехове на ББ. Той има само един грях:

бездействие

И втори грях (Дянков грях): 

да мисли за бюджета, а не за хората

Загубихме 500 000 работни места от началото на кризата. Дори е странно, че протестиращите са само 100 000.

Какво направи за хората, Бойко?

Магистрали, стабилен бюджет? И какво следва: още магистрали и онова безсмислие София тех парк?

5 000 работни места? Максимум.

Протестът се провежда в пика на безработицата. От лятото тя се спада. Кога обаче ще се създадат отново 500 000 работни места, един бог знае! 5-10 години, ако не правим нищо. По-скоро 10.

Чакат ни тежки времена. Духът на социалната революция излезе извън бутилката на народния гняв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар