21 февруари 2013 г.

Леви, десни! Леви, десни!



Имаме нужда от лява партия, усетихте ли?

23 години българската политика се опитваше да марширува само с десен крак: десни! десни! десни! Куцукаше и в неделя се спъна и контузи сериозно. Ще може ли да продължи напред?

България ще продължи ли напред?

Слушам тези дни 2 групи хора: да ги наречем протестиращи и успели.

Протестиращите са хора загубили перспектива. Те виждат, че с двете си ръце не могат да изкарат за хляба и тока, камо ли за образование на децата и операция на родителите си. Сега ги питат: какво искате? "Промяна. Пълна промяна." Какво по-точно, как? 

Не, не знаят, каквото и да говорят - но, за бога, това не им е работа: те не са политици. Тези, които ги представляват в парламента, те трябва да кажат. И те са.. кои? Ни-кой!

Много дълго БСП игра вдясно.

Смятам, че левият завой от последния й конгрес е много полезен за страната. За да имаме умерена, но автентична и силна левица. Ако имахме такава левица, нямаше да се стигне до подобни стихийни протести, които неизбежно ще доведат до още повече разочарование. Хората вече виждат, че нищо не могат да променят без ясна политическа програма и че тя не може да бъде формулирана и приета за ден-два. 

Друга е групата на успелите: много хора с малък частен бизнес (за които работят вече 5-10 души) се уплашиха от стихията на протестите. "Рушат", "лумпени", "безредие", "банда" бяха думите, които използваха. Тези хора виждат в Борисов деен и силен, но разбираем и достъпен човек. Магистралите и ниските данъци им допадат, защото те могат да се възползват максимално от тях.

За протестиращите магистралите са абстракция - те рядко напускат града си и при това с най-евтиния транспорт: БДЖ. А данъците им не са ниски, защото за тях всеки данък са тежки. Най-тежкият е невидимият ДДС.

Редът за едните е продължаване на успеха, а за другите - усещане за капан. Вълчи капан.

Най-страшното е липса на усещане за заедност - че трябва да успяваме заедно.

Гледах една лекция в ted.com - дори маймуните искат да успяват (да получат грозде) заедно. Неолибералите обаче ни учат, че спечелването на грозде е личен въпрос..

Не разбират, че ние сме просто маймуни..

Няма коментари:

Публикуване на коментар