19 май 2014 г.

TEDxBG in danger!Обичам TED!

И след миналогодишния TEDxBG чаках с нетърпение кога ще е тази година. Вече съм опитен - вредих се навреме с билети. Взех си спонсорски, защото наистина подкрепям идеята.


Затова ще бъда напълно откровен: организаторите са симпатични, ентусиазирани аматьори и това все повече им личи. TEDxBG не тръгна нагоре, тръгна настрани в посока, която не ми харесва: презентаторите все по-често са... симпатични и ентусиазирани, но аматьори.

Никой от тях дори не се доближи до Сърджа Попович и Иван Кръстев. Разтърсващият театър на слепите деца не намери заместител. Котарашки няма конкуренция.
Нямаше добре подготвени млади хора като Георги Камов. Видяхме някои набързо скалъпени презентации (правени от способни хора с вкус и постижения). Грубите правописни грешки в едър шрифт казваха на публиката: и аз не съм си чел презентацията, и организаторите не са я чели. “И така ще мине”.

Много от лекторите нямаха особени лични постижения – нищо направено или измислено от тях. Предаваха чужди идеи и чужд опит – а това не е духът на TED.

TED e “ще ви разкажа какво правя, докъде стигнах и накъде предлагам да продължим”. ТED не е просто говорилня, а разказ за действието.


TEDxBG 2014 определено беше място за говоренето, а не за правенето на нещата.

Дори хора с постижения говореха за това какво правят други хора, какво мислят други хора. Може би това, което правят им е доскучало или дори опротивяло. Тъжно.

Дори Иван Мудов (моят не!герой на 2013г.) показваше и говореше за своите неща и своите идеи. Тази година такива хора бяха нищожно малцинство.


Личното ми TED постижение беше, че отидох и се върнах пеша :) 4-5 километра във всяка посока, основно през Борисовата градина. Чудно хубаво!


Няколко общи бележки по организацията:
  • залата беше зле избрана: отново малка за интереса, този път тя скриваше половината лектори от някои позиции в партера;
  • с английския език презентаторите “поставиха бариера между себе си и публиката, без да има нужда от нея и отчуждиха друга част от публиката” (К.Павлов);
  • “#TED казва - Bring TED to the non-English speaking world. #tedxbg казва - fuck you!” (Ив.Недков);
  • “дошъл съм на #tedxbg за да се вдъхновя, а не да ми се казва по всевъзможни начини колко е зле в България” (Б. Божанов);
  • слаби презентационни умения у някои лектори – може да се види при репетиция, някои съвети и правила ще помогнат;
  • човек, който изрежда университети си и брои дипломата за постижение, не става за TED: такава диплома имат десетки хиляди.
  • TED не е място за ъпгрейд на CV-то.

А сега накратко за хората, които слушах.


Златин Цветков
Отново водеше в своя лек и весел стил. Днес ми допадна.

Органистът
В зала “България” сме, браво за идеята да стартираме с органа. Бах и Дафт Пънк. Чуден избор!


Самуил Петканов
Направи показнО как се правят не!новини. Определено познавач на модерния абсурд (темата на TEDx2014 – Самуил единствен се чувстваше уютно в нея). Младеж с бъдеще, независимо от мои критики към него.
Ще запомня: заглавието “Кой стои зад Паисий и неговата История?” :)

Даниела Папанчева
Интересен човек, говорих с нея по-рано. Но трагична лекция. Искаше да ни каже твърде много неща по твърде умен начин за твърде кратко време. Не се получи.
Явно темата за катарзиса не е страстта на Даниела – липсваше собствена идея или история. А Даниела ги има!

Емил Джасим
Да поразобличим БГ митовете – ок. Но кое е откритието на Емил не разбрах.
Ще запомня: България е била на 3 морета само 22г.


Лиор Френкел
Лиор иска да си признаем зависимостта от смартфоните. Да, признавам!
Иска цял град да се изключи за 24 часа, за да усетим щастие офлайн. Разказа как за ден баровете в Тел Авив забраняват смартфони, таблети, лаптопи... е, ние се борим още с цигарите, Лиор. Но е време да помечтаем с теб и действаме като теб!
Ще запомня: undigitize.me

Веселина Николаева
Фотограф. Няма смартфон и снима на лента. Не ни разказа за това, а звучи доста интересно. Показа какво прави и как. Разказа ни го честно, без напудряне.

Жанина Бояджиева
Архитект. Имаше мислене, имаше говорене как да развиваме града. Но не разбрах Жанина нещо да е направила, от архитект очакваме нещо голямо и видимо, нали?
TED, нека направи нещо и тогава да ни го покаже? Сега изглеждаше като лекция за CV.
Ще запомня: оригиналният план за жк Люлин. С много обществени пространства, които няма да се случат нито при социализма, нито при капитализма :(
Ще запомня още: “Public is a dirty word”

Еленко
Разочарование заради големите очаквания. Еленко е автор на интересни идеи за политиката в БГ. Но мина на пожар през тях. Вече май му бяха станали скучни.
Затова се опита да коментира другите, партиите – иронията му се получи (майстор е), но разбирането липсваше. Не се беше постарал – просто беше прегледал техните уеб сайтове. Искаше конкретика от партиите, а когато говореше какво да се прави конкретиката му убягна.
Ще запомня: първата явна правописна грешка, обида за публиката.

Боян Юруков
Темата: да накараме правителството да публикува повече информация във вид, в който да може да обработва. Накратко му се вика опъндейта. ОК, супер.
Но не открих ЗАЩО да се прави това. За да уплътним времето на Боян?
Нямаше хубав, разбираем пример за ползата от отворените данни (ето, можело и на български да се каже). Разказа ни за lipsva.com (регистър на изчезналите). Не ни каза има ли полза от този сайт, съществува от 3 години все пак.
Ще запомня: някои роднини на изчезналите не дават добри снимки на полицията. (Ама лоша е държавата.)

Мина Паунова
Банална лекция за изследване, което търси дискриминация и я намира. Хората по-лесно приемали за лидери тези от богати страни.
Мина не забелязва, че е изследвала МВА студенти и е нормално те да отдават силно значение на БВП на една страна. Съветвам я да изследва художници и антролози преди да бърза с изводите.
Ще запомня: хората приемат за лидери тези, които вярват, че стават за лидери.

Весела Данчева
Учила деца във Факултето да рисуват комикси. 4 дни, 8 деца. И скок: презентация на TED.
Извинете, ама дребничко ми се вижда. И с героизъм да се описва че влиза във Факултето, където таксиджиите не влизат... хайде, няма нужда!
Ще запомня: Весела използва децата за реклама, което беше на крачка от неетичното. На крачка преди или след неетичното – всеки ще реши за себе си.

Христо Станкушев & Ангел Спасов
Стендъп комеди, маскирано като презентация в TED.
Само по себе си забавно, но Христо и Ангел осмяха това, което зрителите им ТРЯБВА да направят, ако искат да влияят на политиката: да се обединят и да направят жертви, включително да дадат по 50 лева за хората и каузите, в които вярват. Това беше осмяно. Все пак иронията е на почит сред хипстърията! По на почит от реалното действие, обзалагам се.

Манол Пейков
Собственикът на прекрасното издателство “Жанет 45” отново проплака за 20% ДДС върху книгите. Нямаме отговор обаче защо не ги пускат в amazon, а предпочитат да ги разнася с раници по книжарниците.

Lovealution
Някаква музика, която не разбирам, но която и не усетих.
Не, нямах музикално откритие като Котарашки миналата година.


В 14:20 Lidl предлагаше обяд. Обяд с Lidl след закуска с Хармоника? Интересно ;)

Пропуснах го и отидох в Гълевер, където предлагаха фюжън меню от седмицата на Бакхус. Всичко си изядох и изпих :)


Виктор Илиев
Закъснях малко за него – довежда класическата музика до малките деца, което е супер.
Ще запомня: изпълнението на Софийската филхармония. Беше страхотно, благодаря!

Иливие Улие
Резюме: да се тестват новостите, предлагани от политиците, преди да се приложат навсякъде. ОК, можеше да се обясни за 5 минути. Примерите, които се дадоха бяха драматично елементарни.

Йордан Жечев
Вторите големи очаквания след Еленко. И като него не говори за това, което прави. Защо?
Говори за това как великият Тончо Жечев (неговият баща) го е подготвил за смъртта. Лично преживяване, но не и личен пример. Приемам го като представяне на идея на Тончо Жечев, за което му дължа отново поклон!
Ще запомня: “Всеки умира, когато е готов за това.” Хубаво звучи, но е тотално невярно.

Валерия Иларева
То беше някаква приспивна елегия за бежанците.
Разбирам, че Валерия безкористно им помага, но не ни вдъхнови да се присъединим. Не разказа никаква лична, човешка история. А съм сигурен, че знае много такива.


Росен Босев
Много добре. Разказа как можеш да искаш достъп до публична инфорация и как тази информация дава сила на обикновения човек да се изправи срещу системата.
Много, много съжалявам, че нямаше видео с гражданина (и пациента?) Петров.
TED, доведете ТАКЪВ човек догодина!

Гарард Конли
Чудесен и интересен личен разказ. Но не е постижение да си гей и дори да си гей в “изправителен дом за гейове”.
Ще запомня: много по-гейтолерантни сме от южните щати, ура!

Тристрам Стюарт
“Да не губим храна! Ама вие българите и не губите много.”
Че за какво беше тогава тази лекция?

Стоян Ставру
Лекция съставена от размишления и цитати. Не разбрах има ли авторът някакъв принос към темата. Представи я много абстрактно, а има толкова интересни КОНКРЕТНИ въпроси, които да ни накарат да мислим и чувстваме по въпроса.

Сергей Петров
Иска да помогне на 1 милиард души да живеят по-добре, похвално. Има и идея (кошер с електроника). Някак между другото мина, че идеята ще се тества до края на годината.
Не трябваше ли да дойде догодина?

Любомир Ноков
Поредният интересен презентатор с лични постижения (Хармоника), който разказваше за чужди концепции и идеи, които харесва. А не сме в училище, нали?
Любомир можеше да каже как успява той да прави биобизнес в БГ, с какво не успява и какво иска още да направи. Неговата лична история ми липсва. И никой друг не може да я разкаже.


Не видях Пистамашина (каквото и да е това). За кратко послушах и погледах Рейчъл Роу – ако не бях изморен, щях да остана.После просто поех към Борисовата.

Имах да направя моите 5000 TED стъпки напред. Напред, не настрани.


1 коментар:

  1. Хей, само едно - провери Пистамашина:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване