2 юли 2013 г.

ЗА протестите



Свидетели сме на година на всеобщо недоволство: февруарско и юнско, а знае ли човек - вероятно и ноемврийско.

Да, протестите са различни: причините и темите, участниците и усещането им е различно. Нелепо е да изкарваме единият "висш" (грешка, която има юнски произход). По-добре да видим какво е общото:
крайно недоволство от състоянието на страната и управлението на държавата.

Няма да коментирам поведението на политиците - нелепо е. Волен, разбира се, засенчва всички. Сергей и Местан направиха невъзможното и изкараха хората на улицата на 3-тата седмица. ГЕРБ даде властта на Атака, оставяйки я да определя кворума. Меглена Кунева днес посети наградите "Банка на годината" - вероятно заради наградите на Цеко от Банско и на Цветан Василев. ДСБ преживя национално събрание на лудите по Костов ("Дий, воле, дий. И волът си ти, Иване, братко. Имаш още много да ореш по политическите ниви.")

На този фон е спорен въпросът кой е по-неориентиран: протестиращите или политиците.

Февруарци не можеха да излъчат истински лидери, а юнци не искат (вижте гласуването "кой да оглави протеста" - 99% отговарят "никой").

Политиците отговарят "ние пак сме тук и пак сме си същите" и вървим в една спирала на негодувание, нови избори, липса на алтернатива, все по-ниска избирателна активност, все по-ниско доверие в управлението, лесно сваляне на правителството, избори, без алтернативи, не се гласува, слабо управление и така до..

Няма долна граница!

Спомням си как още през 2001г. изборите за кмет в Сливен бяха при 17-18% избирателна активност.


И така тъжно трябва да заключа
протестите (февруарски и юнски) са напълно основателни, но те не раждат алтернатива.

Протестите могат да са всякакви: бедни или богати, красиви или грозни. Но реализация на целите те могат да получат САМО И ЕДИНСТВЕНО чрез политиката и управлението.

Ако нямат свои представители, своя програма и не на последно място свой лидер.. нищо няма да постигнат освен поредното разочарование.
Протестът може да е хоризонтален, но властта е и ще бъде вертикална. КОЙ ще бъде премиер има значение не по-малко от това кой ще е шеф на ДАНС!

Време е протестиращите да приемат отговорността си и да отговорят - на тези ли политици разчитат или на други.

Да напомним, че събитията през 1997г. също започнаха БЕЗ политическо ръководство. Щурмът срещу парламента НЕ БЕШЕ воден от СДС. Но хората припознаха Костов и го издигнаха начело. (Видя се: за добро и зло. Ама то винаги е така в живота.)


Уважаеми протестиращи!
Приятели!

Време е да не се държите като политически девственици, а да отговорите на въпроса: 

КОЙ ви представлява?

Няма коментари:

Публикуване на коментар