15 август 2012 г.

Латинска България





“Рекорден ръст на депозитите на населението” – нали сте го чели? Каква криза, казват хората, когато депозитите растат с 14% годишно и са над 32 млрд.лв.!

Удивително, нали? И достойно за виц – в кризата забогатяваме най-бързо.

А не е така.

БНБ публикува статистика, която ясно показва: най-бързо се увеличават парите в тлъстите сметки.

Пари при пари отиват.

Парите в банковите сметки с наличност до 2500 лв. се увеличават с 1-2%. Ръстът при сметките с наличност над 1 млн.лв. е 21%.

Над половината средства на населението са в 2,5% от банковите сметки! Състоятелните хора имат повече банкови сметки от бедните, следователно 1% от българите притежават 50% от парите на населението. Без да отчитаме парите по фирмените сметки и парите в чужбина.

Това е национална трагедия.

България от едно егалитарно общество с огромни и забързани крачки върви икономически към Латинска Америка от 80-те. И политически!

Да не забравяме: социалната поляризация води до популизъм и диктатура.

2 коментара:

  1. Радвам се че отново публикувате постове :-). Мисля и аз да почна да си публикувам мислите на свое място защото ми поомръзнаха безсмислените спорове по чужди блогове.

    ОтговорИзтриване
  2. Иначе по статията: Казано по друг начин, богатите се чудят какво да правят с парите си. И са решили за сега да не харчат.

    Икономическата политика "да покапе надолу" изглежда абсурдно в момента. Къде е силното потребление и външни инвестиции? Чакаме ги сума ти време.

    Българското общество мисли че политическия консенсус е за европеизиране на страната, но всъщност под влиянието на разни чуждестранни мозъчни тръстове е за американизиране на страната. Т.е. да станем като латинска америка от по-миналото десетилетие. Валутни бордове, масови приватизации, екстремни реформи, оскъдни социални политики. И какъв беше резултата? Нито сериозен ръст, просто върнаха левите екстремисти на власт.

    ОтговорИзтриване