5 август 2012 г.

Всичко за децата




Бизнесмен дарява 4-5 милиона лева за изграждане на клиника за детска онкология.
Жестът е драматичен както с размера си, така и с човешката история зад него. Лия не успява да пребори рака, но успява да убеди баща си да помогне на децата в нужда.

Поклон! Нека тази клиника пази името й и нека примерът бъде последван! 

Защото... няма го голямото българско дарителство... няма ги онези българи дарили парите за Априловската гимназия, четата на Стефан Караджа и Софийския университет.

Последното... всъщност единственото голямо дарение, за което се сещам е това на Елвин Гури за Американския университет. Елвин Гури? Албански бизнесмен, създател на Jet Finance. Да е жив, здрав и успешен, за да подкрепя образованието в България. 

Не, не трябва да пропусна Джон Станчов. Израснал в Англия, с българска, британска и австрийска кръв. Той дари прекрасната сграда на Карин дом и го подкрепя до днес. 
Може би сте забелязали един достолепен беловлас господин на протестите за спасяване на морската градина на Варна. Това е Джон Станчов. 

Има и други примери: 
  • фирма (нека я оставим анонимна) получила над 100 МИЛИОНА лева от държавата за консултации по АЕЦ Белене дарява... 20 хиляди лева за децата; 
  • банка (нека я оставим анонимна) привлякла над 600 МИЛИОНА лева държавна пара дарява... 25 хиляди лева за децата. 
Това са най-крупните индивидуални дарения в кампанията Българска коледа за последните 2 години... 

Не искам да съм популист... очаквам дете и отдавна бях решил да даря по-голяма сума за децата в нужда. Опитвал съм да помагам и знам, че това доставя ОГРОМНО удоволствие. Няма да спра да го правя. 

Обещавам ти, Лия!

2 коментара:

  1. Още за анонимния дарител: промяната при него е започнала отдавна. Той е реновирал отделението по детска онкохематология преди време и с години ги е подпомагал, независимо, че Лия е лекувана в чужбина.

    Защото всички деца имат нужда от подкрепа.

    ОтговорИзтриване
  2. Има едно лицемерно даряване на средства - корпоративна социална отговорност. Даряваш по малко на нашумяла кауза да си промотираш пред хипстърите и богатите домакини фирмата.

    Това че тези фирми с лобиране са избегнали данъци и са привлекли сделки и субсидии обаче не им се лепи на имиджа.

    ОтговорИзтриване