31 януари 2011 г.

Новият 2 юни

Утре е 1-ви февруари.

Нека не го подминем. Това е денят на страшния Народен съд, обявен някак незабелязано за Ден на почит към жертвите на комунистическия режим у нас.

Трудно ми е да преразкажа какво е Народния съд (прочете за това тук), невъзможно ми е разкажа за ужасите на терора в дните след 9-ти септември.

Казват, че тогава са избити без съд и присъда 30 000 души.
Да, сред тях е братът на дядо ми, който ДС не ни позволяваше да забравим. (Реабилитиран 1990г. Сега ми звучи .. глупаво и ненужно.)

Нека не забравяме това масово клане - най-масовото избиване на българи от .. от други българи.

"Защо убихте дедо ми?", някак наивно, но и човешки, пита Бойко Борисов. За съжаление никой, който не е преживял такава трагедия, не го разбира.

И не защото сме нечувствителни. А защото не говорим за това.

Масовите убийства са нещо срамно за нас. Защото има конкретни физически убийци (малцина от тях са се разкаяли, малцина от убийците на дядото, който не познавам, поискаха прошка). Защото има наследници, които защитават убийците като достойни българи и бранят тяхното място в историята.

Един мой приятел писа, че истината трябва да се изговори дори да е болезнена. Така е. Но не само истината за днешния ден.

Истината трябва да се издири из архивите и спомените на все още живите.
Истината ...

Бог да прости ...

2 коментара:

  1. И ако сте пропуснали текстът, който ви препоръчах, само 3 цитата:

    Телеграма на ЦК на БРП(к) до Георги Димитров в Москва: "чистката да продължи още една седмица, след което ще започнат да работят народните съдилища и чистката ще тръгне по законни пътища".
    Чистката да се чете убийства без съд и присъда. Това е 1 месец след 9-ти.

    Всичко това се прави се прави с ясно съзнание за незаконния и престъпен характер на изтреблението: "от въоръжени партийци и комсомолци ще бъдат НЕГЛАСНО създавани ударни групи за особено отговорни задачи" (пак там, курсивът мой).

    Петър Семерджиев, член на ЦК на БКП, тогава първи секретар на партията в Сливен: "по решение на Политбюро във всеки гарнизон трябва да бъдат набелязани 2-3-4 души офицери, независимо дали са действащи или запасни. Те трябвало да бъдат отвлечени или убити, без да се подлагат на следствие предварително.

    Изпълнението на това решение за Сливенския гарнизон трябваше да се организира лично от мен като първи секретар на партийния комитет. Възложената ми задача можех да споделя само с ограничен кръг отговорни партийни членове, които ще привлека, за да ме подпомогнат."

    ОтговорИзтриване
  2. Еми това е Жоро т.нар. освобождение от червената армия. Сталин не си е играл на шикалки.

    Оттогава и до сега България е страна напълно лишена от национален елит. Като наблюдавам отстрани какво става и разбирам, че с България е свършено. С Русия също впрочем, и по същите причини.

    ОтговорИзтриване