13 март 2013 г.

Министър да съм, мамо!



Сигурно вече усетихте, че президентът сформира един кабинет на “вторите”: все заместници на някого били - началници, ама все не до там.

Случаят с подуправителя на БНБ Калин Христов е различен: неговото назначение е ачик-ачик незаконно. Грубо и съзнателно нарушение на закона, защото и президент, и министър ЗНАЯТ за нарушението на закона.

На 22.02. (колко отдавна беше това!) БНБ публикува следното кратко прессъобщение:

По повод появилите се спекулации с името на управителя на БНБ Иван Искров като възможна номинация за служебен министър-председател обръщаме внимание върху следното:
Управителят няма право да заема такъв тип длъжности съгласно изрична забрана в чл. 12, ал. 5 от Закона за БНБ.Всяко предположение, различно от това законово изискване, не отговаря на истината.Горният принцип изцяло важи и за подуправителите на БНБ


Няма какво да се обяснява: защо е така (защото е важно БНБ да е независима от правителството), защо излизане в отпуск няма значение (законът не дава такава “опция”), какъв опасен прецедент създава това (представете си министърът на финансите да е шеф на БНБ или министърът на вътрешните работи – шеф на Върховния касационен съд).

Достатъчно е да кажа: според този прецедент Иван Искров може да излезе в неплатен отпуск и да стане изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка за.. 3 месеца.


Нямат ли нужда хората?

2 коментара:

  1. Абе да го махат тоя Калин и да сложим едно наше момче, че да видим борди ли палуба ли параход ли е все ще потъне, ама ние да намажем.

    ОтговорИзтриване
  2. Създава се ИЗВЪНРЕДНО опасен прецедент.

    ОтговорИзтриване