18 ноември 2012 г.

Кейнс е прав!


Графиката е показателна - в началото на кризата безработицата расте по-бързо в САЩ, отколкото в еврозоната. Основната причина е, че е много по-лесно да уволниш някого в Щатите. Обаче от 2010г. положението в САЩ се подобрява - бавно, но стабилно.

Еврозоната, дори формално да не е в рецесия, върви надолу.

Основната разлика е политиката на строги икономии - много по-силни в еврозоната, отколкото в САЩ. Вижте графиката по-долу:


Еврозоната и Великобритания са възстановили бюджетите (преди лихви) на нивата отпреди кризата. САЩ водят стимулираща политика.

Резултатите са показателни: ако САЩ скандалът е "докога безработицата ще е над 8%", то в Европа 12% се приемат спокойно.


Впрочем и в България. 

Докога?

4 коментара:

  1. Използвани са графики и текстове от Пол Кругман, http://krugman.blogs.nytimes.com/

    ОтговорИзтриване
  2. И за да изпреваря критиките: Кейнс предвижда дефицитите да се компенсират във времена на бум. Тогава не да се намалят данъците както направи САЩ, а да се трупат излишъци както направи БГ (намален бе само корпоративния данък и данъкът върху високите доходи).

    Т.е. в бума макрополитиката на БГ беше по-разумна. За съжаление във времето на рецесия е обратно.

    ОтговорИзтриване
  3. Прочетох наскоро една книга за (пред)историята на еврото от Дейвид Марш и това което ми направи впечатление че в Европа от 30 години се налага Германската позиция фискалните дефицити, обменните курсове и паричната политика в името на европейската интеграция, като огромния компромис, който Германия прави с останалите. Резултатът е 30 години макроикономически провали.

    А през това време докато ние се "интегрираме", фискално интегрираните САЩ провеждаха ефективна парична политика, а от скоро и монетарна.

    Единствено водим (ние в ЕС) по тези показатели, които са свързани с преразпределящата роля на държавата - здравеопазване и образование.

    А паралелно на двата свята има един свят, който прави и двете неща правилно - страни като Нова Зеландия, Австралия, Канада, Швеция, Исландия, Норвегия, Дания.

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм съгласен че политиката в България е била особено разумна по време на бума. Както каза данъците се намалиха, което причини усилване на инфлацията (тя достигна 14%!) и резултатът беше че много държавни служители и пенсионери изгубиха покупателната способност на заплатите си. Натрупаната инфлация за 4 години тройна коалиция беше нещо от типа на 40%.

    Всъщност правилната политика щеше да бъде увеличение на данъците или ако бяхме излезли от валутния борд една ревалвация. Това щеше да е всъщност идеален момент за излизане.

    ОтговорИзтриване