21 декември 2011 г.

Плоска лъжа за плоския данък



"Ако сами не се похвалим, някой кой!" - на този принцип действат авторите на идеята за плоския данък (вижте Плоският данък – голям ефект).

Искам да напомня няколко фундаментални истини:
- Плоският данък върху печалбата не е въведен през 2007г.
- Плоският данък върху доходите УВЕЛИЧИ облагането на работещите.
- Плоският данък върху доходите е генератор на олигархия.

Плоският данък върху печалбата не е въведен през 2007г.
Той просто бе намален от 15% (ниско ниво) на 10% (много ниско ниво). България се лиши от приходи и резерви, които са ни нужни днес.

Нито един инвеститор не е заявил, че е привлечен от 10% данък и отблъснат от 15%. Инвеститорите се интересуват от генерирането на печалби и чак на 2-ро място от данъците. При търсена възвращаемост от 30% няма съществена разлика между данък 10 или 15%. А за държавата това е 1/3 пропуснати приходи.

Плоският данък върху доходите УВЕЛИЧИ облагането на работещите.
Плоският данък рязко повиши данъците на слабоплатените. През 2008г. - тези с доход до 400 лв. месечно; днес (като имаме предвид, че таблицата се актуализираше с инфлацията) - с доход до около 500 лв. месечно. Подобни доходи получават по-голямата част от българските граждани.

Представете си бедна жена, която е успяла да работи 10 месеца в годината за по 250 лв. месечно. Плоският данък - убиец й отнема 250 лв., които са БЕЗКРАЙНО ценни за нея. Предишният "несправедлив" данък я поставяше в категорията на необлагаемите минимални доходи.

Плоският данък намали нормативно признанатите разходи на доходите по граждански договори и договори с управление с 10% като увеличи данъчната основа с 11-15%.

При това положение да се твърди, че "до момента, над 95% от данъкоплатците вече са на печалба от плоския данък от 10%" е меганагло.

Обратно, твърдението, че приходите от данъка растат е съвсем вярно. Просто се пропуска добавката "растат за сметка на най-бедните слоеве от населението".

Плоският данък върху доходите е генератор на олигархия
95% от българската олигархия и 95% от едрата престъпност видя в плоския данък златна възможност за официализиране на доходите си и изпиране на откраднатото или необложеното. Таксите за това бяха жестоко подбити от намаления данък.

Намален само и единствено за хората с високи доходи.

Забележете, че авторите на идеята за плосък данък НИКОГА не поискаха 10% ДДС.

Осигуровките и ДДС са най-тежките РЕГРЕСИВНИ данъци:
- осигуровките намаляват при доход над 2000 лв.;
- ДДС е на практика регресивен данък върху доходите.

В България властва данъчна система за непрепорционално ниско облагане на богатите, която създава условия за рязка поляризация на обществото:
- според БНБ: "68% от всички спестявания са държани в само 4.8% от общия брой банкови сметки на граждани";
- според BASF: "над 80% от земята се обработва от 5300 фермери".

Подобна поляризация е не просто дълбоко нетипична за българското общество и аморална, тя е опасна за развитието ни.

2 коментара:

  1. Повече статистика тук:
    https://docs.google.com/spreadsheet/pub?hl=en_US&key=0Au1CoFeYvHlSdEV2MWdoNDJuVk5CVmpJczJSM25CTEE&hl=en_US&gid=5

    - 10%-овите плоски данъци ни носят по-малко приходи (като дял от БВП), отколкото преди бума;
    - ДДС и акцизи: приходите днес са по-високи, независимо от спада покрай кризата.

    ОтговорИзтриване
  2. В тази сфера има толкова много лъжи и заблуди, че човек ако седне да се информира както трябва то ще се отчая от това да разбере къде му отиват парите и съответно след колко време може да взима евентуално някаква нищожна пенсия.Статията ви е доста интересна и се радвамче ни пишете по темата, дано и за на пред а има в блогави такива.В нашата страна има много данъци, но малки заплати.Има толкова много земя, от която да се печели, но уви не знаем какво да я правим.

    ОтговорИзтриване