26 февруари 2011 г.

Магаре в операта!

ОК, заглавието е просто рекламен трик.

Наскоро, в приятната компания на Е., гледах "Княз Игор" на Бородин в Националната опера. Ново и различно преживяване, как не се бях сетил по-рано, а уж постоянно търсим такива?
Препоръчвам ви го и на вас - но предупреждавам да внимавате с очакванията.

Най-напред, билети. Хубавите билети са скъпи (добро утро!) и всъщност се продават добре. Свободни места на цени 30-50-70лв. нямаше много. Разбира се, говоря за ден преди представлението.

Но нали съм роден под щастлива звезда, отивайки за билети се сетих за М., която за 1 час ми уреди .. ложа. И то не каква да е, а най-хубавата.
Хубаво е на ложа .. спомняте ли си това?




Хм, всъщност това съм аз х2 :-)

Операта е в добро състояние (мисля, че преди няколко години премина голям ремонт). Можеш да пиеш по чаша шампанско (предлага се), но погрешната представа, че навсякъде трябва да се ходи с автомобил попречи.
И ето ти парадокс - лошите таксиметрови услуги в града пречат да се насладиш изцяло на изкуството ..

Добро впечатление ми направи дискретното присъствие на военния министър и съпругата му. Не ги познавах, иначе щях да ги поканя в ложата. Наистина достоен човек, остава незабелязан от публиката.

Операта е базирана на "Слово за полка на Игор" - най-важният паметник на древноруската литература. Чак се чудя как не съм го изучавал по комунизма :-)

Но това си има значение - за нас историята за неуспешния, представете си, поход на княз Игор, една исторически забравена фигура, няма внушението на една Илиада, както предполагам е при руснаците.
И това ограбва от въздействието.

Не че няма на кого да се разчита. Операта е внушителна - оркестър, солисти, хор, балет - сигурно 100 души те забавляват, което си е цифра.
Ако трябва да го обясня простонародно - това е едно мнооого голямо Шоу на Слави. Хората много, сцените много - и времето, милостиво съкратено от режисьора на 3 часа.

Но да ви кажа - не тежат. Не само заради антракта и ложата.
Когато е ново, то ти е интересно.
Много помагат и лаконичния превод и субтитри над сцената, те ме навиха да отида и на италианска опера някой ден :-)

Снимки не мога да ви покажа, а щеше да е интересно. На място са разбираемо забранени, а в сайта на операта са с ужасно качество (!), в групата на операта във facebook (има такава, разбира се, вие какво си помислихте :-), снимки от спектакъла няма.

Накрая, съвсем непрофесионално да споделя, че оркестърът и музиката много ми харесаха. На моменти затварях очи и слушах само тях. Благодаря им.
Солистите - ще спестя имена, но имаше значителна разлика в представянето. Сценография и костюми - всъщност за предполагам нищожния бюджет, с който се разполага, беше направено така, че не пречеше на възприемането на операта. Хор - леко съм разочарован, но може би просто е малък (пак бюджет?). Балет - браво!
Режисура - схематична, но решението за съкращаването на времето е чудесно.

И така .. пак ще отидем на опера.

П.П. Накрая най-известното изпълнение на Княз Игор, това на норвежката Sissel Kyrkjebø. Бийтът отдолу и рапирането не са на Бородин, а на Warren G. Това е глобализацията :-)





П.П.П. Идете на 3:27. Ей, настръхваш от тази музика! А представете си, ако оркестърът е на 5 метра от теб.


6 коментара:

  1. Ей, опера. Не съм стъпвал повече от 20 години на такова мероприятие. Но звучи интересно.

    ОтговорИзтриване
  2. Пфф, колко време обяснявам за усещането на живото изпълнение! Вървете, хора, вървете!

    ОтговорИзтриване
  3. Музиката е прекрасна, но операта кто пърформанс е неадекватно изкуство. Някои ще кажат абстрактно и прочие, истината е че е примитивна. Просто етап/стъпало от развитието на музикално изкуство. Със същия успех би трябвало да посещаваме шамански танци и песни наклякали около някой лагерен огън, но не би. Тези обаче, който се прехласват по операта като цяло ми докарват точно на такива туземци!
    Музиката е вечна!
    Останалото е преходно, но хората трудно се разделят със своята суета и своите панаири на суетата...
    Нищо лично, но понякога е хубаво да си казваме истината!

    ОтговорИзтриване
  4. Да, музиката е прекрасна и прекрасната оперна музика можеш да чуеш наживо на малко места извън Операта :-)

    Що се отнася до суетата, споко. В нашата Опера тя е минимално застъпена.
    Но аз не бих отказал един воаяж до Виена .. наблизо е, затова избирам нея. Има ли полет за София веднага след представлението?

    ОтговорИзтриване
  5. след като си гледал и слушал спектакли извън страната, у нас винаги ти става малко тъжно ... и все пак добро насърчение от твоя страна :)

    ОтговорИзтриване
  6. "... оперна музика можеш да чуеш наживо на малко места извън Операта :-)"

    Напротив тенденцията е все по-често да се слуша тази музика извън оперите. Рецитали и прочие... Просто ти спестяват псевдотеатъра, където някой убива другиго поне 1 час, а за балета да не говорим.
    Поздрави на Виена!

    ОтговорИзтриване